Biochimie 2

323.jpg
laboratoires_agroalimentaire_et_biochimie_reference.jpg
Biochimia se ocupă cu studiul moleculelor vieții: proteine și aminoacizi, glucide, lipide, acizi nucleici, vitamine și enzime.
COLESTEROL

Colesterolul este un derivat sterolic prezent in sange si in majoritatea tesuturilor in special tesutul nervos. Colesterolul este un constituent important al membranelor celulare si reprezinta unul dintre precursorii majoritatii hormonilor steroidieni si ai sarurilor biliare.
Cea mai mare parte a colesterolului provine din grasimile de origine animala. Este metabolizat de ficat apoi eliberat in circulatie legat de lipoproteine 75% LDL si 25% HDL.
 Valori normale: 130-200 mg/dl
Colesterolul total ca indicator al riscului cardiovascular(mg/dl):

VARSTA RISC SCAZUT RISC MODERAT RISC SCAZUT
20 - 29 ani < 200 201 - 220 > 220
30 - 39 ani < 200 221 - 240 > 240 
>40 < 240 241 - 260 > 260

 

HDL COLESTEROL

Lipoproteine cu densitate inalta care sunt produse in principal de ficat. HDL are efect protector prin scaderea preluarii colesterolului si lipidelor de catre celule.
HDL <35 mg/dl se asociaza cu risc inalt de boli cardiovasculare iar valori ale HDL >60 mg/dl sunt considerate protectoare.
Valori normale:
Femei : 30-85 mg/dl
Barbati : 30-70 mg/dl

LDL COLESTEROL

Lipoproteina cu densitate joasa care faciliteaza depunerea colesterolului in tesuturile periferice crescand riscul de ateroscleroza cardiaca si vasculara.
 Valori normale: 50 - 170mg/dl
 Valori >: lipoproteinemie familiala,hipercolesterolemie familiala,sindrom nefrotic,afectiuni hepatice cronice,mielom multiplu.
 Valori <: hipolipoproteinemie familiala,malabsorbtie,arsuri severe,malnutritie,hipertiroidie.

FOSFATAZA ALCALINA
FOSFOR
GAMA GT
GLICEMIE

Glicemia este influentata de cantitatea de glucoza care se afla in sange si care poate sa creasca sau sa scada si automat influenteaza valoarea glicemiei.
 Valorile normale ale glicemiei sunt: intre 73- 110 mg, peste 125 si sub 70 sunt considerate anormale. Valoarea glicemiei se stabileste dimineata la prima ora pe stomacul gol. O glicemie cu valori intre 111- 125 arata un diabet latent, iar peste 125 deja se poate discuta chiar de diabet.

PROTEINE TOTALE
LIPEMIE

Prezenta si concentratia trigliceridelor in sange. Valoarea normala este sub 1,50 g/l.

TRIGLICERIDE SERICE

TG reprezinta forma de depozit a grasimilor in organism.Concentratii mari de trigliceride in sange sub forma de lipoproteine predispun la boli coronariene.
 Valori normale:
Femei: 35 - 135 mg/dl
Barbati: 40 - 160 mg/dl

 Valori >: hiperlipoproteinemie,hipotiroidie,diabet zaharat necontrolat prin dieta si tratament,alcoolism,HTA,sindrom nefrotic,ciroza alcoolica,infarct miocardic,mese bogate in grasimi,consumul de alcool,sarcina.

 Valori <: sindroame de malabsorbtie,malnutritie,hipertiroidie,hipolipoproteinemie.

UREE SERICA

Ureea este produsul final al catabolismului proteic la nivel hepatic. Nivelele serice ale ureei reflecta echilibrul intre productia hepatica si excretia renala.
 Valori normale: 10-50/mg/dl
 Nivele >: afectiuni renale inflamatorii,litiaza renala,insuficienta renala,administrare de agenti nefrotoxici,arsuri,deshidratare,infarct miocardic,consum excesiv de proteine,defecte enzimatice congenitale.

DOZARE PROTEINE URINARE

 Tipul testului: urinar

 Determinare: cantitativa automata Ilab 300 plus sau Ilab 650.

 Recoltare: se recolteaza un esantion din urina de 24 h intr-un recipient de unica folosinta.

Valori normale: 28 - 141mg/dL din urina de 24h.

 Proteinurie: sindrom nefrotic,pielonefrita,glomerulonefrita,hipertensiune arteriala maligna,glomeruloscleroza diabetica,administrarea de medicamente nefrotoxice,etc .

DOZARE GLUCOZA URINARA

 Tipul testului: urinar
 Recoltare: se recolteaza un esantion din urina de 24 h intr-un recipient de unica folosinta.
 Valori normale: absent.
Atunci cand valorile sangvine ale glucozei sunt normale si rinichiul functioneaza corect, glucoza nu apare in urina.
Daca glicemia este peste 180 mg/dl apare glicozuria.
Testul este utilizat indeosebi pentru monitorizarea terapiei in Diabetul zaharat, in functie de valorile glicozuriei se stabileste doza de insulina.

 Recoltarea probelor: se recolteaza intreaga urina din 24 h incepand cu a doua urina de dimineata si incluzind prima urina de a doua zi intr-un recipient curat, gradat,se noteaza volumul urinar. Pe tot parcursul recoltarii recipientul se pastreaza la rece (frigider). Se recolteaza intr-un recipient de unica folosinta un esantion de aprox. 20 ml urina care se aduce la laborator.

 

 

 
 
Investigatii:
ACID URIC SERIC

Acidul uric reprezinta produsul final de catabolizare a nucleoproteinelor. Cristalele de acid uric se depoziteaza in articulatiile persoanelor care sufera de guta.
 Valori normale:  2.6 - 6 mg/dl
 Valori >: guta ,ingestie de proteine in exces,diabet zaharat,boli cardiovasculare,hemoliza, Insuficienta renala cronica,boala renala polichistica,poliartrita reumatoida,mielom multiplu.
 Valori <: afectiuni renale,alcoolism,acidoza lactica.

BILIRUBINA TOTALA

Bilirubina si biliverdina sunt un pigmenti biliari ce reprezinta produsii de degradare ai hemoglobinei. Bilirubina are culoare galbena sau portocalie iar biliverdina culoare verde.Amestecati cu continutul intestinal dau culoarea maronie fecalelor.
 Valori normale: Bilirubina totala:0,2-1,2 mg/dl

BILIRUBINA DIRECTA

 Valori normale: Bilirubina directa:0-0,2 mg/dl
 Valori > ale bilirubinei directe( conjugate): calculi biliari,obstructie extrahepatica,metastaze hepatice,etc

BILIRUBINA INDIRECTA

Bilirubina indirecta (neconjugata) se leaga de albumina si ajunge la ficat unde este prelucrata si se excreta prin bila ca si bilirubina conjugata.
Cea mai mare parte din bilirubina serica este neconjugata.
 Valori>ale bilirubinei indirecte: icter hemolitic,anemie hemolitica,anemie pernicioasa,siclemie,ciroza,hepatita,hiperbilirubinemie neonatala.

CALCIU SERIC TOTAL

Calciu este un element esential in numeroase procese metabolice cum ar fi functionarea nervilor, contractia musculara ,sau coagularea sangvina. Scaderea calciului in sange determina tetania, excesul de calciu se poate depune in organism sub forma de calculi.
Calciu se gaseste in sange sub doua forme: libera(ionizata)-forma activa fiziologic care participa la procesele metabolice sau legata de anioni si proteine.
 Valori normale-calciu total:
              - Femei: 8,2 - 10,4 mg/dl
              - Barbati: 9 - 11 mg/dl

CALCIU IONIC

Exista medicamente ce pot scadea nivelele serice ale calciului.acetazolamina,acidul acetilsalicilic,anticonvulsivantele,calcitonina,contraceptivele orale,diureticele.
Intoxicatia cu vitamina D, ingestia excesiva de lapte sau scaderea pH-ului pot creste nivelele calciului seric.
 Valori normale calciu ionizat: 1,13 - 1,32 mmoli/l
 Valori >: hiperparatiroidism,tumori secretante de parathormon,hipertiroidie,metastaze osoase,intoxicatie cu vitamina D,imobilizare prelungita,sarcoidoza,tuberculoza.
 Valori <: hipoparatiroidism,insuficienta renala,deficit de vitamina D,malabsorbtie,malnutritie,pancreatita acuta.

CREATININA SERICA

Creatina este produsul de catabolism al fosfocreatinei musculare si se excreta exclusiv renal.
 Valori normale:0,6-1,1 mg/dl
 Nivele >: glomerulonefrita,pielonefrita,obstructie de tract urinar,pielonefrita,nefropatie diabetica,acromegalie,gigantism,cetoacidoza diabetica,unele medicamente.
 Nivele <: masa musculara redusa,afectiuni hepatice severe,malnutritie proteica,sarcina.

MAGNEZIU SERIC

Magneziul intervine in numeroase procese enzimatice precum contractia musculara,conducerea impulsurilor nervoase etc.Circa jumatate din cantitatea totala de Mg din organism este combinata cu Ca si P formind scheletul osos.
Testul este deosebit de important la pacientii cu aritmii cardiace deoarece modificarile concentratiei serice pot agrava aritmia sau pot reduce conducerea cardiaca.
 Valori normale: 1,6-2,6 mg/dl

 Valori >: deshidratare,insuficienta renala,ingestia de antiacide,sau saruri de Mg,diabet zaharat necontrolat,hipotiroidie,LES,mielom multiplu.

 Valori <: malnutritie,malabsorbtie,consum cronic de alcool,diaree prelungita,arsuri severe,utilizare cronica de diuretice,pancreatita,sarcina.

SIDEREMIE
TGO

Este o enzima ce se gaseste in cantitati importante in ficat si celulele miocardice si in cantitati mai mici in muschii scheletici,rinichi,pancreas,splina,plamani,creier.
 Valori normale:5 - 40 /U/l

 Nivele >: afectiuni hepatice,afectarea musculaturii scheletice,anemie hemolitica acuta,pancreatita acuta,unele medicamente (antidepresive,antihipertensive,contraceptive)

 Nivele <: sarcina,insuficienta renala acuta,dializa renala cronica.

TGP

Enzima implicata in transaminarea aminoacizilor. Masurarea nivelurilor serice este folosita in diagnosticul si studierea bolilor hepatice.
 Valori normale: 5 - 41 U /L

 Valori >: hepatita,ciroza,tumori hepatice,obezitzte,arsuri severe, mononucleoza infectioasa,insuficienta cardiaca,administrarea unor medicamente (aspirina,antibiotice ,antiinflamatoare, antidepresive ,anticonvulsivante)

CREATININA URINARA
ALBUMINA URINARA
SUMAR URINA
SUMAR+SEDIMENT URINAR

Tipul testului: Urinar
            Recoltare: Recipient de unica folosinta
            Aspect: lichid clar,galben pai ,miros aromatic.
Rezultate bune:
            Acid ascorbic: Absent
            Corpi cetonici: Absenti
 Densitate g/l:
           - nou nascuti: 1001-1020
           - adulti: 1005-1030
           - varstnici: valori mai mici
 Glucoza: Absent
 Hematii: Absente
 Leucocite: Absemte
 Nitriti: Absenti
 pH: 4.6-8
 Pigmenti biliari: Absenti
 Proteine: Absente
 Cilindri leucocitari: Absenti
 Cilindri eritrocitari: Absenti