Biochimie.

323.jpg
laboratoires_agroalimentaire_et_biochimie_reference.jpg
Biochimia se ocupa cu studiul moleculelor vie?ii: proteine ?i aminoacizi, glucide, lipide, acizi nucleici, vitamine ?i enzime.

FOSFOR SERIC 

Dupa calciu, fosforul este cel mai abundent element mineral din organism, aflandu-se in orice tesut. Fosforul este gasit in organism in diferite cantitati: 85% intra in constitutia scheletului, 6% in muschi, iar 9% in nervi si sange.

FemeiBarbati
Vârsta Valori (mg/dL) Vârsta Valori (mg/dL)
<1 luna 4.3-7.7 <1 luna 3.9-6.9
1-12 luni 3.7-6.5 1-12 luni 3.5-6.6
1-3 ani 3.4-6.0 1-3 ani 3.1-6.0
4-6 ani 3.2-5.5 4-6 ani 3.3-5.6
7-9 ani 3.1-5.5 7-9 ani 3.0-5.4
10-12 ani 3.2-5.7
13-15 ani 2.9-5.1
16-18 ani 2.7-4.9
Adult 2.5-4.5

GAMA GT 

Gama GT este o enzima prezenta in mai multe organe si, in mod deosebit, in ficat. O concentratie marita in ser indica aproape intotdeauna o leziune a celulelor hepaice sau a cailor biliare. Efectuarea testului este folosit si pentru monitorizarea evolutiei hepatice alcoolice. Valorile de referinta normale sunt: 600-800 mg/dl.

SexValori
(U/L)
Barbati <61
Femei <36

GLICEMIE

Glicemia este influentata de cantitatea de glucoza care se afla in sange si care poate sa creasca sau sa scada si automat influenteaza valoarea glicemiei. 
 Valorile normale ale glicemiei sunt: intre 73- 110 mg, peste 125 si sub 70 sunt considerate anormale. Valoarea glicemiei se stabileste dimineata la prima ora pe stomacul gol. O glicemie cu valori intre 111- 125 arata un diabet latent, iar peste 125 deja se poate discuta chiar de diabet.

Glucoza este cel mai important monozaharid din sange. Rezulta din digestia carbohidratilor si din conversia hepatica a glicogenului in glucoza. Metabolismul glucozei poate fi alterat prin mai multe mecanisme: incapacitatea celulelor pancreatice beta de a secreta insulina, reducerea numarului receptorilor insulinici, malabsorbtia intestinala a glucozei, incapacitatea ficatului de a metaboliza glicogenul, modificarea concentratiei hormonilor implicati in metabolismul glucozei Recomandari pentru determinarea glucozei serice/plasmatice: screening-ul, diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat;diagnosticul hipoglicemiei.

Normal60-99   OptimalLa
limita
Suboptimal
Glicemie bazala modificata (IFG) 100-125 HbA1c % <7 7-8.5 >8.5
Diabet zaharat >=126 Glicemie bazala 70-126 126-144 >144
  Glicemie la 2 ore postprandial <160 160-180 >180

LIPEMIE SERICA

Valoarea normala este sub 1,50 g/l. Lipemia repreznita detreminarea concentratiei lipidelor totale la o suta de mililitri de plasma. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila in a orienta investigatiile in fata unei hiperlipemii. Prezenta si concentratia trigliceridelor in sange.

MAGNEZIU SERIC

Magneziul intervine in numeroase procese enzimatice precum contractia musculara,conducerea impulsurilor nervoase etc.Circa jumatate din cantitatea totala de Mg din organism este combinata cu Ca si P formind scheletul osos.
Testul este deosebit de important la pacientii cu aritmii cardiace deoarece modificarile concentratiei serice pot agrava aritmia sau pot reduce conducerea cardiaca.
 Valori normale: 1,6-2,6 mg/dl

 Valori >: deshidratare,insuficienta renala,ingestia de antiacide,sau saruri de Mg,diabet zaharat necontrolat,hipotiroidie,LES,mielom multiplu.

 Valori <: malnutritie,malabsorbtie,consum cronic de alcool,diaree prelungita,arsuri severe,utilizare cronica de diuretice,pancreatita,sarcina.

PROTEINE TOTALE SERICE 

Acest test detecteaza suma proteinelor serice circulante, care poate suferi variatii atat in conditii fiziologice cat si patologice Plasma contine mai mult de 300 de proteine diferite: enzime, inhibitori de enzime, factori de coagulare, anticorpi, proteine transportoare. Serul si plasma difera in ceea ce priveste concentratia de proteine si tipul de molecule. Astfel, serul (obtinut dupa incheierea procesului de coagulare) nu contine fibrinogen si majoritatea factorilor implicati in „cascada” coagularii.

VarstaValori (g/dL)
Prematur 3.6-6
Nou
nascut la termen
4.6-7
Prima
saptamana de viata – 7 luni
4.4-7.6
7
luni-1 an
5.1-7.3
1-3
ani
5.6-7.5
Copii
> 3 ani
6.0-8.0
Adulti 6.6-8.7

SIDEREMIE 

Sidermia reprezinta cantitatea totala de fier din organism care difera in functie de varsta si sex. Cea mai mare parte a fierului din organism se gaseste in compusii hem, in special hemoglobina si mioglobina.

VarstaValori
(mg/dL)
Barbati Femei
<1luna 32-112 29-127
1-12luni 27-109 25-126
1-3ani 29-91 25-101
4-6ani 25-115 28-93
7-9ani 27-96 30-104
10-12ani 28-112 32-104
13-15ani 26-110 30-109
16-18ani 27-138 33-102
>18ani 59-158 37-145

Recomandari pentru determinarea sideremiei
• &nbspDiagnosticul diferential al anemiilor in special microcitare si/sau hipocrome;
• &nbspEvaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice;
• &nbspDiagnosticul supraincarcarii cu fier si hemocromatozei;
• &nbspDiagnosticul intoxicatiei cu fier

SUMAR URINA 

Urina este un lichid biologic de excretie, cu o compozitie chimica complexa, care poate suferi modificari in anumite stari patologice. Analiza completa de urina include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifica), chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, hematii, bilirubina, urobilinogen, leucocite, nitriti) si examenul microscopic al sedimentului.
•  Densitate >1.022 (hiperstenurie): proteinurie, nefroze, diabet, pierderi excesive de apa (transpiratii abundente, stari febrile, varsaturi, diaree), stres chirurgical (secretie crescuta de ADH), insuficienta cardiaca congestiva, toxemie de sarcina.
•  Densitate •  Rinichiul sclerotic elimina o urina cu densitate aproape constanta (1.009-1.011) – izostenurie.

SUMAR+SEDIMENT URINAR

Tipul testului: Urinar
            Recoltare: Recipient de unica folosinta
            Aspect: lichid clar,galben pai ,miros aromatic.
Rezultate bune:
            Acid ascorbic: Absent
            Corpi cetonici: Absenti
 Densitate g/l: 
           - nou nascuti: 1001-1020
           - adulti: 1005-1030
           - varstnici: valori mai mici
 Glucoza: Absent
 Hematii: Absente
 Leucocite: Absemte
 Nitriti: Absenti
 pH: 4.6-8
 Pigmenti biliari: Absenti
 Proteine: Absente
 Cilindri leucocitari: Absenti
 Cilindri eritrocitari: Absenti

TGO

Este o enzima ce se gaseste in cantitati importante in ficat si celulele miocardice si in cantitati mai mici in muschii scheletici,rinichi,pancreas,splina,plamani,creier.
 Valori normale:5 - 40 /U/l

 Nivele >: afectiuni hepatice,afectarea musculaturii scheletice,anemie hemolitica acuta,pancreatita acuta,unele medicamente (antidepresive,antihipertensive,contraceptive)

 Nivele <: sarcina,insuficienta renala acuta,dializa renala cronica.

TRIGLICERIDE SERICE

TG reprezinta forma de depozit a grasimilor in organism.Concentratii mari de trigliceride in sange sub forma de lipoproteine predispun la boli coronariene.
 Valori normale:
Femei: 35 - 135 mg/dl
Barbati: 40 - 160 mg/dl

 Valori >: hiperlipoproteinemie,hipotiroidie,diabet zaharat necontrolat prin dieta si tratament,alcoolism,HTA,sindrom nefrotic,ciroza alcoolica,infarct miocardic,mese bogate in grasimi,consumul de alcool,sarcina.

 Valori <: sindroame de malabsorbtie,malnutritie,hipertiroidie,hipolipoproteinemie.

UREE SERICA

Ureea este produsul final al catabolismului proteic la nivel hepatic. Nivelele serice ale ureei reflecta echilibrul intre productia hepatica si excretia renala.
 Valori normale: 10-50/mg/dl
 Nivele >: afectiuni renale inflamatorii,litiaza renala,insuficienta renala,administrare de agenti nefrotoxici,arsuri,deshidratare,infarct miocardic,consum excesiv de proteine,defecte enzimatice congenitale.

 
 
Investigatii:
ACID URIC SERIC

Acidul uric reprezinta produsul final de catabolizare a nucleoproteinelor. Cristalele de acid uric se depoziteaza in articulatiile persoanelor care sufera de guta.
 Valori normale:  2.6 - 6 mg/dl
 Valori >: guta ,ingestie de proteine in exces,diabet zaharat,boli cardiovasculare,hemoliza, Insuficienta renala cronica,boala renala polichistica,poliartrita reumatoida,mielom multiplu.
 Valori <: afectiuni renale,alcoolism,acidoza lactica.

ALBUMINA URINARA 

Albumina, o proteina non-glicolizata este o componenta importanta în sânge, lichid cefalo-rahidian si urina. Albumina este principalul component al proteinelor urinare în majoritatea afectiunilor renale. Recomandari pentru determinarea albuminuriei – raport albumina/creatinina:
• diabet zaharat tip I si II;
• hipertensiune arteriala – afectiuni cardiace;
• boli vasculare generalizate;
• preeclampsie

albuminurie
normala sau usor crescuta
<30mg/g (3 mg/mmol)
albuminurile
moderata
30-300mg/g (3-30 mg/mmol)
albuminurie
severa.
>300mg/g (>30 mg/mmol)

BILIRUBINA DIRECTA

Bilirubina este o substanta rezultata din metabolismul (distrugerea) hemului, componenta a hemoglobinei din globulele rosii. Aproximativ 80% din bilirubina circulanta deriva din eritrocitele imbatranite. Cresterea valorilor bilirubinei directe in ser este asociata cu excretia redusa de pigment conjugat din ficat si bila si apare in icterele colestatice sau in cele hepatocelulare. Cresterea patologica a bilirubinei directe duce la aparitia acestui pigment in urina.

 Valori normale: Bilirubina directa:0-0,2 mg/dl
 Valori > ale bilirubinei directe( conjugate): calculi biliari,obstructie extrahepatica,metastaze hepatice,etc

BILIRUBINA INDIRECTA

Bilirubina indirecta (neconjugata) se leaga de albumina si ajunge la ficat unde este prelucrata si se excreta prin bila ca si bilirubina conjugata.
Cea mai mare parte din bilirubina serica este neconjugata.
 Valori>ale bilirubinei indirecte: icter hemolitic,anemie hemolitica,anemie pernicioasa,siclemie,ciroza,hepatita,hiperbilirubinemie neonatala.

BILIRUBINA TOTALA

Bilirubina si biliverdina sunt un pigmenti biliari ce reprezinta produsii de degradare ai hemoglobinei. Bilirubina are culoare galbena sau portocalie iar biliverdina culoare verde.Amestecati cu continutul intestinal dau culoarea maronie fecalelor.
 Valori normale: Bilirubina totala:0,2-1,2 mg/dl

CALCIU IONIC

Exista medicamente ce pot scadea nivelele serice ale calciului.acetazolamina,acidul acetilsalicilic,anticonvulsivantele,calcitonina,contraceptivele orale,diureticele.
Intoxicatia cu vitamina D, ingestia excesiva de lapte sau scaderea pH-ului pot creste nivelele calciului seric.
 Valori normale calciu ionizat: 1,13 - 1,32 mmoli/l
 Valori >: hiperparatiroidism,tumori secretante de parathormon,hipertiroidie,metastaze osoase,intoxicatie cu vitamina D,imobilizare prelungita,sarcoidoza,tuberculoza.
 Valori <: hipoparatiroidism,insuficienta renala,deficit de vitamina D,malabsorbtie,malnutritie,pancreatita acuta.

CALCIU SERIC TOTAL

Calciu este un element esential in numeroase procese metabolice cum ar fi functionarea nervilor, contractia musculara ,sau coagularea sangvina. Scaderea calciului in sange determina tetania, excesul de calciu se poate depune in organism sub forma de calculi.
Calciu se gaseste in sange sub doua forme: libera(ionizata)-forma activa fiziologic care participa la procesele metabolice sau legata de anioni si proteine.
 Valori normale-calciu total:
              - Femei: 8,2 - 10,4 mg/dl
              - Barbati: 9 - 11 mg/dl

VarstaValori
mg/dL
Copii(0-10 zile) 7.6-10.4
Copii(10 zile-2 ani) 9.0 –11.0
Copii(2-12 ani) 8.8–10.8
Copii(12-18 ani) 8.4–10.2
Adulti(18-60 ani) 8.6–10.0
Adulti(60-90 ani) 8.8–10.2
Adulti(>90 ani) 8.2–9.6

Recomandari pentru determinarea calciului seric: • &nbspdin doi in doi ani, la pacienti cu varsta peste de 50 ani, pentru screening-ul osteoporozei (impreuna cu masurarea inaltimii si greutatii); •&nbspin tetanie (investigarea tipului hipocalcemic); •&nbspfracturi spontane, dureri osoase, modificari osoase radiologice, tulburari de crestere, alterari dentare; •&nbspnefro- sau urolitiaza, nefrocalcinoza, poliurie, polidipsie, boli renale cronice;

COLESTEROL

Colesterolul este un derivat sterolic prezent in sange si in majoritatea tesuturilor in special tesutul nervos. Colesterolul este un constituent important al membranelor celulare si reprezinta unul dintre precursorii majoritatii hormonilor steroidieni si ai sarurilor biliare.
Cea mai mare parte a colesterolului provine din grasimile de origine animala. Este metabolizat de ficat apoi eliberat in circulatie legat de lipoproteine 75% LDL si 25% HDL.
 Valori normale: 130-200 mg/dl
Colesterolul total ca indicator al riscului cardiovascular(mg/dl):

VARSTA RISC SCAZUT RISC MODERAT RISC SCAZUT
20 - 29 ani < 200 201 - 220 > 220
30 - 39 ani < 200 221 - 240 > 240 
>40 < 240 241 - 260 > 260

 

COLESTEROL HDL

Lipoproteine cu densitate inalta care sunt produse in principal de ficat. HDL are efect protector prin scaderea preluarii colesterolului si lipidelor de catre celule.
HDL <35 mg/dl se asociaza cu risc inalt de boli cardiovasculare iar valori ale HDL >60 mg/dl sunt considerate protectoare.
 Valori normale:
Femei : 30-85 mg/dl
Barbati : 30-70 mg/dl

COLESTEROL LDL

Lipoproteina cu densitate joasa care faciliteaza depunerea colesterolului in tesuturile periferice crescand riscul de ateroscleroza cardiaca si vasculara.
 Valori normale: 50 - 170mg/dl
 Valori >: lipoproteinemie familiala,hipercolesterolemie familiala,sindrom nefrotic,afectiuni hepatice cronice,mielom multiplu.
 Valori <: hipolipoproteinemie familiala,malabsorbtie,arsuri severe,malnutritie,hipertiroidie.

CREATININA URINARA 

Creatinina este excretata cu usurinta de catre rinichi la indivizii sanatosi. Deoarece excretia de creatinina este relativ constanta la o persoana data, determinarea concentratiei de creatinina in urina din 24 ore poate oferi o orientare in ceea ce priveste functia renala. Efortul fizic, sarcina, dieta cu un continut bogat in carne pot determina cresteri ale creatininei urinare.

CresteriScaderi
• acromegalie, gigantism, diabet zaharat . •insuficienta renala cronica, stenoza renala.

CREATININA SERICA

Creatina este produsul de catabolism al fosfocreatinei musculare si se excreta exclusiv renal.
 Valori normale:0,6-1,1 mg/dl
 Nivele >: glomerulonefrita,pielonefrita,obstructie de tract urinar,pielonefrita,nefropatie diabetica,acromegalie,gigantism,cetoacidoza diabetica,unele medicamente.
 Nivele <: masa musculara redusa,afectiuni hepatice severe,malnutritie proteica,sarcina.

Principala utilitate a determinarii creatininei serice este diagnosticarea insuficientei renale.

VarstaValori
mg/dL
Copii(0-10 zile) 7.6-10.4
Copii(10 zile-2 ani) 9.0 –11.0
Copii(2-12 ani) 8.8–10.8
Copii(12-18 ani) 8.4–10.2
Adulti(18-60 ani) 8.6–10.0
Adulti(60-90 ani) 8.8–10.2
Adulti(>90 ani) 8.2–9.6

DOZARE GLUCOZA URINARA

 Tipul testului: urinar
 Recoltare: se recolteaza un esantion din urina de 24 h intr-un recipient de unica folosinta.
 Valori normale: absent.
Atunci cand valorile sangvine ale glucozei sunt normale si rinichiul functioneaza corect, glucoza nu apare in urina.
Daca glicemia este peste 180 mg/dl apare glicozuria.
Testul este utilizat indeosebi pentru monitorizarea terapiei in Diabetul zaharat, in functie de valorile glicozuriei se stabileste doza de insulina.

 Recoltarea probelor: se recolteaza intreaga urina din 24 h incepand cu a doua urina de dimineata si incluzind prima urina de a doua zi intr-un recipient curat, gradat,se noteaza volumul urinar. Pe tot parcursul recoltarii recipientul se pastreaza la rece (frigider). Se recolteaza intr-un recipient de unica folosinta un esantion de aprox. 20 ml urina care se aduce la laborator.

DOZARE PROTEINE URINARE

 Tipul testului: urinar

 Determinare: cantitativa automata Ilab 300 plus sau Ilab 650.

 Recoltare: se recolteaza un esantion din urina de 24 h intr-un recipient de unica folosinta.

 Valori normale: 28 - 141mg/dL din urina de 24h.

 Proteinurie: sindrom nefrotic,pielonefrita,glomerulonefrita,hipertensiune arteriala maligna,glomeruloscleroza diabetica,administrarea de medicamente nefrotoxice,etc .

 

Este o enzima ce se gaseste in cantitati importante in ficat si celulele miocardice si in cantitati mai mici in muschii scheletici,rinichi,pancreas,splina,plamani,creier.
 Valori normale:5 - 40 /U/l

 Nivele >: afectiuni hepatice,afectarea musculaturii scheletice,anemie hemolitica acuta,pancreatita acuta,unele medicamente (antidepresive,antihipertensive,contraceptive)

 Nivele <: sarcina,insuficienta renala acuta,dializa renala cronica.

FOSFATAZA ALCALINA 

Fosfataza alcalina este o enzima ce face parte din clasa hidrolazelor si este alcatuita in principal din trei forme izoenzimatice.
Determinarea fosfatazei alcaline este de obicei folosita pentru diagnosticul diferential al bolilor hepatice. Alta arie de utilizari clinice include afectiunile osoase, fiind la ora actuala singura enzima cu importanta practica pentru patologia tesutului osos

0-6 luni<446
7-12 luni <462
1-3 ani <281
4-6 ani <269
7-12 ani <300
13-17 ani Femei: 187
Barbati: 390
>17 ani Femei: 104
Barbati: 128