Recoltarea urinii pentru examenul sumar de urină
Prima urină de dimineaţă este proba recomandată pentru biochimia urinei şi examenul microscopic al sedimentului urinar, deoarece reprezintă cea mai concentrată urină, are un volum uniform şi un pH scăzut, ceea ce permite conservarea elementelor.
Dacă nu se poate obţine prima urină se va recolta urina la cel puţin 3-4 ore de la micţiunea anterioară şi se va nota ora recoltării pe recipient.
Pentru analiza biochimica a urinii se va recolta urina într-un recipient urinar de unică utilizare de volum 30 ml -100 ml.
Recoltarea urinii la adulţi/copii mari
Persoana care îşi recoltează singur urina pentru sumar de urină trebuie:
- să facă toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă caldă şi săpun.
- să se aşeze într-o poziţie în care jetul urinar să fie dirijat în recipient: ortostatism la bărbat şi poziţie şezândă la femeie.
- să aşeze capacul pe gura recipientului după recoltare.
- să-şi spele mâinile.
- să eticheteze recipientul.
Eticheta recipientului conţine nume si prenume.
Transportul se face la temperatura mediului ambiental.
Recoltarea urinii la sugar
- se face toaleta zonei genito-urinară a copilului cu apă caldă şi săpun.
- se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei, astfel: se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii şi se fixează porţiunea adezivă la nivelul perineului; când jumatatea de jos a pungii este fixată, se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, asigurându-se că orificiul urinar a fost inclus în pungă.
- imediat după ce copilul urinează în punga de recoltare, aceasta se dezlipeşte.
- se etichetează punga pediatrică de recoltare a urinii.
- urina se transportă imediat la laborator în condiţii corespunzătoare.
Recoltarea urinii pentru determinări cantitative
- Glucoza urinara, Proteine urinare, Uree urinara, Creatinina urinara, Acid uric urinar, Amilaza urinara, Calciu urinar.
Pentru determinări cantitative (ex.glucoza, proteine urinare) se recoltează urina din 24 de ore. Cele mai frecvente erori în această testare provin din incorecta recoltare sau conservare a urinei timp de 24 ore.
Pregătirea pentru recoltare:
- aportul de lichide în timpul recoltării trebuie să fie normal (cu excepţia cazurilor când medicul curant face recomandări specifice în acest sens).
- în unele cazuri se recomandă întreruperea medicaţiei care poate induce interferenţe, cu cel puţin 12 ore (de preferat 48-72 ore) înaintea începerii recoltării.
Recoltarea:
- în dimineaţa începerii recoltei se goleşte vezica urinară.
- se notează ora acestei urinări - reprezintă START TIME.
- începând de la această oră, se colectează toate emisiile de urină timp de 24 h, într-un recipient curat, acoperit, păstrat în loc răcoros şi rece (frigider) pe toată durata recoltarii.
ATENŢIE! dacă din greseală una din probele de urină recoltate este aruncată, recoltarea trebuie reluată!
- se va colecta inclusiv ultima urină emisă exact la 24 de ore de la momentul START TIME.
- pacientul va încerca să urineze în acel moment, chiar dacă nu există nevoie imperioasă de a o face; acesta reprezintă momentul FINISH TIME.
- la sfârşitul recoltării se va măsura întregul volum de urină.
- se omogenizează prin agitare, se ia un eşantion de urină de aproximativ 100 ml din cantitatea de urină colectată în cele 24 de ore.
- eşantionul de urină va fi transportant la laborator într-un recipient de unică folosinţă.
- se etichetează recipentul în care va fi transportat eşantionul de urină la laborator cu nume si prenume, cantitatea totală de urină/ 24h din care s-a luat eşantionul.
- se transportă la laborator în cel mult 2 h.
Probele de urină nu se pot conserva!!!
Recoltarea urinii pentru proba Stansfeld
- se recomanda ca recoltarea sa se faca dupa 12 ore de dieta si la 4 ore de la ultima mictiune.
- se respecta acelasi conditii de igiena la recoltare.
Recoltarea urinii pentru urocultura
Pentru urocultura recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, numit urocultor, inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice.
Este important ca recoltarea sa se faca înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive.
În cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.
Pregatirea pentru recoltare:
Pentru o recoltare corecta a urinii pentru urocultura este nevoie de toaleta locala riguroasa cu apa si sapun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon steril.
Spălarea şi ştergerea se fac în sens unic: la femeie, din faţă în spate; la barbat dinspre meatul urinar spre şanţul balanoprepuţial (glandul fiind complet decalotat).
La femeile cu scurgeri vaginale se recomandă introducerea unui tampon steril în vagin şi apoi recoltarea probei.
La barbati se menţine şi în timpul urinării glandul decalotat.
La nou-nascuţi şi la sugari după spălarea organelor genitale externe se fixează în jurul penisului sau a vulvei, orificiul pungii (speciale pentru recoltare) cât mai steril.
Recoltarea:
Se urinează în toaletă primii 100 ml şi fără a întrerupe jetul de urină, se recoltează cca 20 ml (din jetul mijlociu) în recipientul adecvat (urocultor steril), cu grijă pentru a nu atinge gura acestuia de tegument sau lenjerie.
Recipientul se închide cu capac ermetic, se etichetează şi se trimite către laborator în maxim o oră de la recoltare. In situatia in care aceasta conditie nu poate fi respectata, urina poate fi pastrata la 2-8 grade cateva ore.
Eticheta recipientului conţine nume si prenume, data.
Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura
Recoltarea se face intr-un coprorecoltor cu mediu de transport si conservare Cary Blair. Recoltarea se face:
- inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice.
- din scaunul proaspat emis, se recolteaza portiuni cu mucus, sange, cand acestea lipsesc se recolteaza boluri fecale din trei locuri diferite.
Tampon rectal: tamponul se umezeste in solutie salina izotona (nu geluri lubrifiante), se introduce prin sfincterul anal 1,5 cm prin rotire lenta.
Recoltarea materiilor fecale pentru examenul coproparazitologic
Indiferent de natura analizelor solicitate, materiile fecale se recoltează în recipiente speciale de unică folosinţă numite coprocultoare, cu sau fară mediu de cultură.
Materiile fecale pentru examenul coproparazitologic se recoltează dimineaţa din scaun emis spontan fără utilizarea de purgative în coprorecoltor fără mediu de transport înaintea administrării oricărui tratament antiparazitar.
Pregătirea pentru recoltare:
- înainte de recoltare pacientul va evita: examenul radiologic gastrointestinal baritat, administrarea de laxative.
- în săptămâna premergătoare recoltării, administrarea anumitor medicamente: bismut, metamucil, uleiuri minerale, tetraciclina, antiamoebiene, antidiareice, antiacide.
Recoltarea:
- se recoltează o cantitate mică (cca 5 g) din mai multe părti ale bolului fecal(puroi, sânge) prelevând 3 spatule (“linguriţa” ataşată de capacul coprocultorului) de materii fecale din zone diferite ale scaunului.
- se va evita contaminarea cu urină.
- se închide etanş coprocultorul.
- se etichetează recipientul cu: nume şi prenume, data recoltării.
- se va transporta proba la laborator.
Probele recoltate trebuiesc aduse la laborator în maxim 4 ore, iar dacă acest lucru nu este posibil, probele se vor păstra la +4ºC până a doua zi.
Dacă recoltarea a fost efectuată seara proba se va păstra la rece. Este indicat să se recolteze 3 probe la interval de 5–7 zile deorece eliminările de paraziţi sunt intermitente.
Criterii de respingere a probei
- probă ce nu poate fi identificată.
- specimen recoltat în recipient necorespunzător.
- specimen obţinut cu uleiuri minerale, bismut, compuşi de magneziu.
- recipient de recoltare murdar pe exterior.
- specimen contaminat cu urina.
Pentru a se obtine valoarea reala a HDL colesterol, Colesterol total, Trigliceride
- trebuie sa se respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare.
- sa nu se consume alimente 12-14 ore inainte de recoltare ( se poate consuma cafea fara zahar sau apa).
- se recomanda abstinenta de la acool cu 72 ore inainte de recoltare.
Recoltarea materiilor fecale pentru hemoragii oculte
- se recomanda să se ţină un regim "alb" timp de 3 zile, fără carne roşie, legume şi fructe verzi, medicamente şi suplimente nutritive cu conţinut de fier, fără colchicină, salicilaţi, potasiu, fenilbutazonă, indometacin, steroizi sau compuşi de bismut pentru a evita o posibilă sângerare cauzată de aceste medicamente.
- să defece într-un bazinet curat.
- proba nu trebuie să fie contaminată cu urină sau alte secreţii (sânge menstrual).
- să se recolteze cu linguriţa coprocultorului materii fecale de la suprafaţa (cca 5-15 g) şi să se introducă în coprocultor.
- să se eticheteze recipientul notand: nume si prenume.
- să se transporte recipientul imediat la laborator.
Criterii de respingere a probei
- probă ce nu poate fi identificată.
- specimen recoltat în recipient necorespunzător.
- recipient de recoltare murdar pe exterior.
- specimen contaminat cu urină sau alte secreţii.