...       



Ghid pentru probele autorecoltate

Recoltarea urinii pentru examenul sumar de urină
Prima urină de dimineaţă este proba recomandată pentru biochimia urinei şi examenul microscopic al sedimentului urinar, deoarece reprezintă cea mai concentrată urină, are un volum uniform şi un pH scăzut, ceea ce permite conservarea elementelor.
Dacă nu se poate obţine prima urină se va recolta urina la cel puţin 3-4 ore de la micţiunea anterioară şi se va nota ora recoltării pe recipient.
Pentru analiza biochimica a urinii se va recolta urina într-un recipient urinar de unică utilizare de volum 30 ml -100 ml.
Recoltarea urinii la adulţi/copii mari
Persoana care îşi recoltează singur urina pentru sumar de urină trebuie:
Eticheta recipientului conţine nume si prenume.
Transportul se face la temperatura mediului ambiental.
Recoltarea urinii la sugar
Recoltarea urinii pentru determinări cantitative
Pentru determinări cantitative (ex.glucoza, proteine urinare) se recoltează urina din 24 de ore. Cele mai frecvente erori în această testare provin din incorecta recoltare sau conservare a urinei timp de 24 ore.
Pregătirea pentru recoltare:
Recoltarea:
ATENŢIE! dacă din greseală una din probele de urină recoltate este aruncată, recoltarea trebuie reluată! Probele de urină nu se pot conserva!!!
Recoltarea urinii pentru proba Stansfeld
Recoltarea urinii pentru urocultura
Pentru urocultura recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, numit urocultor, inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice.
Este important ca recoltarea sa se faca înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive.
În cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.
Pregatirea pentru recoltare:
Pentru o recoltare corecta a urinii pentru urocultura este nevoie de toaleta locala riguroasa cu apa si sapun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon steril.
Spălarea şi ştergerea se fac în sens unic: la femeie, din faţă în spate; la barbat dinspre meatul urinar spre şanţul balanoprepuţial (glandul fiind complet decalotat).
La femeile cu scurgeri vaginale se recomandă introducerea unui tampon steril în vagin şi apoi recoltarea probei.
La barbati se menţine şi în timpul urinării glandul decalotat.
La nou-nascuţi şi la sugari după spălarea organelor genitale externe se fixează în jurul penisului sau a vulvei, orificiul pungii (speciale pentru recoltare) cât mai steril.
Recoltarea:
Se urinează în toaletă primii 100 ml şi fără a întrerupe jetul de urină, se recoltează cca 20 ml (din jetul mijlociu) în recipientul adecvat (urocultor steril), cu grijă pentru a nu atinge gura acestuia de tegument sau lenjerie.
Recipientul se închide cu capac ermetic, se etichetează şi se trimite către laborator în maxim o oră de la recoltare. In situatia in care aceasta conditie nu poate fi respectata, urina poate fi pastrata la 2-8 grade cateva ore.
Eticheta recipientului conţine nume si prenume, data.
Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura
Recoltarea se face intr-un coprorecoltor cu mediu de transport si conservare Cary Blair. Recoltarea se face:
Tampon rectal: tamponul se umezeste in solutie salina izotona (nu geluri lubrifiante), se introduce prin sfincterul anal 1,5 cm prin rotire lenta.
Recoltarea materiilor fecale pentru examenul coproparazitologic
Indiferent de natura analizelor solicitate, materiile fecale se recoltează în recipiente speciale de unică folosinţă numite coprocultoare, cu sau fară mediu de cultură.
Materiile fecale pentru examenul coproparazitologic se recoltează dimineaţa din scaun emis spontan fără utilizarea de purgative în coprorecoltor fără mediu de transport înaintea administrării oricărui tratament antiparazitar.
Pregătirea pentru recoltare:
Recoltarea:
Probele recoltate trebuiesc aduse la laborator în maxim 4 ore, iar dacă acest lucru nu este posibil, probele se vor păstra la +4ºC până a doua zi.
Dacă recoltarea a fost efectuată seara proba se va păstra la rece. Este indicat să se recolteze 3 probe la interval de 5–7 zile deorece eliminările de paraziţi sunt intermitente.
Criterii de respingere a probei
Pentru a se obtine valoarea reala a HDL colesterol, Colesterol total, Trigliceride
Recoltarea materiilor fecale pentru hemoragii oculte
Criterii de respingere a probei

Policlinica Liana SRL © 2023. Toate drepturile rezervate. Developed by Szaki Software